Wist u dat ....

feb 28 2019

Wist u dat ....

Een schep krachtvoer niet gelijk staat aan een kilo krachtvoer?

Vaak als ik het met klanten heb over het voer van hun paard krijg ik als antwoord dat het paard bijvoorbeeld 2 kilo krachtvoer krijgt. Mijn vervolgvraag is dan altijd: 'kilo of scheppen?' Waarop de meeste mensen mij verbaasd aankijken. Een schep krachtvoer is namelijk bijna nooit gelijk aan een kilo krachtvoer. Met name muesli's zijn veel lichter en een schep van 1,5 liter is dan vaak veel minder dan een kilo. Een schep brok is vaak veel meer dan een kilo! 

Cavalor heeft een heel handige maatschep met daarop precies de maat aangegeven van 500 gram en dat van maar liefst 21 soorten voer (foto 2)! 
Als we uitgaan van een gemiddeld paard van 600 kilo heeft dit paard 3 kilo krachtvoer nodig (500 gram per 100 kilo lichaamsgewicht). Voer je bijvoorbeeld Pianissimo dan kom je dus niet toe met 2 scheppen per dag!  Veel mensen voeren hun paard veel te weinig en voor paarden geldt hetzelfde als voor mensen: als je te weinig eet en veel traint dan bouwt het lichaam geen spieren op. Het lichaam 'eet' bij gebrek aan energiebronnen als krachtvoer dan spieren op en slaat vetten op, precies wat we niet willen, zowel bij mens als dier! 

Wil je meer weten over het voeren van je paard, vraag Liesbeth om advies :-) 

Privacyverklaring | Copyright by Russel's Riding School | Created by