Werken met SMART doelen

mei 22 2018

Vorige week maandag was ik met mijn Duitse dog DJ te gast bij hondentrainer Jeroen Oomen op zijn bedrijf Kinologisch Nederland in Hellevoetsluis (foto). Van hem kreeg ik onder andere een uitleg over SMART doelen.

De letters van SMART staan voor:
Specifiek - Is de doelstelling eenduidig?
Meetbaar - Onder welke (meetbare/observeerbare) voorwaarden of vorm is het doel bereikt?
Acceptabel - Zijn deze doelen acceptabel voor de doelgroep en/of het management?
Realistisch - Is het doel haalbaar?
Tijdgebonden - Wanneer (in de tijd) moet het doel bereikt zijn?

Jeroen werkt en traint met SMART doelen: je hebt NU en je hebt een DOEL en daartussen zitten deverse stapjes om dat doel te bereiken. Je moet je hond (of paard of leerling) opzetten voor succes dus geen zes stappen overslaan maar ook niet blijven hangen. Dat laatste deed ik iets te veel met DJ. Maar dan moet je dus wel een heel concreet doel hebben anders weet je niet waar naar toe te werken. Voor mij was deze dag echt een eye-opener en ik ben Jeroen enorm dankbaar dat ik een dagje mee mocht trainen en kijken en ik kom zeker nog eens terug!  

Tijdens zijn uitleg zei hij dat ik het werken met SMART doelen ook zou kunnen gebruiken in mijn lesgeven. Zo'n opmerking blijft natuurlijk 'hangen'.... DUS... ga ik dat verder uitwerken. Binnenkort heb ik ook weer een ontmoeting met mijn Cavalor-contactpersoon en ik ben al op een idee aan het 'broeden'. 

Ik hou jullie op de hoogte en als je het interessant vindt, vraag me er dan binnenkort zeker naar of hou de website en Facebook goed in de gaten :-) 

Privacyverklaring | Copyright by Russel's Riding School | Created by