Trainen op locatie: onmisbaar onderdeel van de training

apr 17 2019

In een prikkelarme omgeving is een paard in staat beter te leren dan wanneer er veel prikkels op hem afkomen op bijvoorbeeld een vreemde locatie. Daarom leer je een paard 'thuis', in zijn vertrouwde omgeving dingen/oefeningen aan. Daarna zul je verschillende locaties moeten gaan bezoeken met je paard om het geleerde te generaliseren. Generaliseren wil zeggen dat je oefeningen die het paard thuis kent, op diverse andere locaties gaan oefenen om te zien of het paard die oefeningen ook kent en uitvoert in een minder of niet vertrouwde omgeving. Een onmisbaar onderdeel in de training! 

Gaan de oefeningen die jij eventueel op concours moet laten zien goed op verschillende locaties, dan kun je daadwerkelijk op concours. En dan is het nog steeds geen garantie voor succes want iedereen is op concours toch nét een beetje anders vanwege de spanning door het wedstrijdelement. 

Het is de kunst om op locatie die oefeningen met je paard te doen die hij kent en herkent omdat hij ze heeft geleerd toen jullie thuis trainden. Ga je op locatie helemaal anders rijden, dan is je paard dubbel van slag: hij kent de omgeving niet én je doet nog ineens heel anders dan dat hij gewoon is. En dat terwijl jij zijn rots in de branding moet zijn, juist op momenten dat je paard het even moeilijk heeft. De moeite waard om daar eens bij stil te staan!

Ik mocht Gucci vandaag rijden bij een lieve lesklant die haar piste ter beschikking stelde. Ik ben met Gucci al een paar keer op pad geweest maar dit was een nieuwe piste voor hem. Omdat ik in de training thuis weer een stuk verder sta dan een aantal maanden geleden was ik heel benieuwd hoe snel we in de 'nieuwe' piste aan rijden toe zouden komen. Je hebt altijd even een moment dat het paard zich even moet kunnen oriënteren en acclimatiseren en dat stukje wordt korter en korter. Binnen twee toeren was hij in stap al best okee en zodra ik aandraafde had ik echt al tempo-, richting- en houdingcontrole. Na het losrijden hebben we ook echt fijn kunnen trainen. In galop merkte ik dat Gucci het toch nog even spannend vond en daardoor kon ik niet goed verzamelen. Dat even gelaten voor wat het was. Ik kon wel heel simpel door de contragalop heen rijden en daarna ging het schakelen in galop ook weer veel beter. Al bij al dus een leerzame rit die niet te vervangen is door concours rijden. Daar moet alles in die volgorde op die plaats in de piste en moet je soms roeien met de riemen die je op dat moment hebt. Ook dat gaan we binnenkort oefenen, op de oefenwedstrijd in Weelde. 

Privacyverklaring | Copyright by Russel's Riding School | Created by