Tips voor het wedstrijdweekeind

jul 02 2015

Hittegolf in België: niet de ideale wedstrijdomstandigheden. Met de juiste voorbereiding kun je toch op concours.

Toen ik bij Anky van Grunsven werkte en er richting de Olympische Spelen in Hongkong (2008) gewerkt werd, werden extra voorbereidingen getroffen om Salinero zo optimaal mogelijk aan de start te laten komen. 

Natuurlijk probeer je zoveel mogelijk te trainen in alle vroegte of zo laat mogelijk op de avond. Voor een echte training is dat ook heel goed. Toch is het helemaal niet verkeerd om ook overdag een keer te rijden. Zorg dan voor een lichte training, alleen losrijden bijvoorbeeld en enkele oefeningen die je paard kent, géén nieuwe oefeningen. Het is namelijk ook niet fair als je altijd in de ochtend traint maar op zondag wel een prestatie verwacht van je paard om 2 uur 's middags. 

Deze week hebben we tijdends de lessen de paarden gekoeld met (lauw) water en spons. Zorg dat je groom die zondag ook bij je heeft! Om de 10/15 minuten even de hals en boeg van het paard afsponzen zorgt voor verkoeling van de spieren. Doe dat niet met ijskoud water! 

De paarden staan zondag waarschijnlijk een aantal uur op de trailer/camion. Het is héél belangrijk dat de paarden voldoende drinken. Je kunt een aantal voorbereidingen treffen:
- doe wat appelsap/diksap in het lauwe water
- meng een halve schep zemelen of slobber met lauw water
dit zorgt ervoor dat het paard makkelijker drinkt.

Sommige paarden drinken écht niet op concours. Dat mag niet gebeuren zondag. Koop in de apotheek de dikste spuit die ze hebben (kost bijna niks) en spuit water in de mond van het paard, zoals een wormenkuur. Je paard kan zondag echt niet zonder water! 

Hoe controleer je uitdroging? Pak het vel van je paard vast op de hals van je paard. Trek dat een beetje naar je toe en laat het los. In één seconde moet de huid weer glad liggen. Blijft de huid in een rimpel staan, dan betekent dit dat er een water tekort is. Controleer dit dus goed! 

Een theelepeltje keukenzout in een emmer water werkt als electrolyten en helpt een paard zijn waterhuishouding weer op orde te krijgen waardoor het paard na inspanning beter recupereert.

Een misverstand: een paard koelen (de huid) zorgt NIET voor een betere interne waterhuishouding! Koelen is heel goed (spuit een vliegendeken nat en leg die over je paard) maar koelen voorkomt geen uitdroging.

Zorg ook goed voor jezelf. In de hitte zijn we vaak minder geconcentreerd. Drink voldoende water, geen alcolhol of drankjes met suikers! Maak een losrijplan en weet van tevoren wat je gaat doen. Als jouw tijdschema het toelaat is het ook een idee om thuis in de vroege ochtend al wat los te rijden zodat je op concours minder lang moet losrijden. 

Succes allemaal zondag! 

Privacyverklaring | Copyright by Russel's Riding School | Created by