Stoer zijn, speuren en coördinatie tijdens de Fun workshop

Vandaag stond de Fun workshop op het programma. Ik had een traject uitgezet met allerlei obstakels waarbij de paarden afwisselend lef moesten tonen om bijvoorbeeld langs of tussen dingen door te gaan, mochten speuren naar een snoepje of wortel en een balans-coördinatie oefeningen moesten doen. 

Paarden in de natuur doen niet anders dan speuren en onderzoeken. Wij ontnemen ze deels die behoefte door ze steeds in dezelfde wei te zetten of in een 'saaie' paddock of stal te zetten. We doen ons best door een slowfeeder bal met hooi te vullen, door afwisseling te zoeken in ons rijden, misschien wel grondwerk te doen. Maar speuren met een paard zoals met een hond? Dát doen niet zo veel mensen. Een paard... kan dat speuren? Jazeker!! De paarden uit de workshop hebben twee rondes gemaakt in het traject en je zag het initiatief toenemen. Een mandje dat eerst niet belangrijk leek, daar bleken snoepjes onder te liggen. Maar welk mandje van de drie? Speuren maar! Een klein bakje waar snoepjes inzaten maar voor de snoepjes gegeten konden worden, moest er eerst een balletje uit dat bakje gewipt worden met de neus. Paarden vinden het geweldig om hun brein op deze manier te gebruiken. Ze zijn zo slim! We weten vaak niet half hoe slim ze zijn. Enkele eigenaars waren ook best verbaasd dat hun paard iets 'niet eng' vond of het speuren zo snel door had. 

Er waren ook enkele balans oefeningen: om vier krukjes achtjes draaien zonder die krukjes, die heel dicht bij elkaar stonden, aan te tikken. Baas en paard moesten samenwerken! Een paard vindt het in het algemeen heel leuk om iets met zijn baasje te doen en zeker als dat iets een niet altijd rijden of longeren is. Over een klein plankje stappen dat iets hoger van de grond lag. Geen één paard deed dat in één keer goed maar hoe vaak oefen je dat? Juist... dus na een paar keer kwam er meer lichaamsbesef bij de paarden en ging het beter. 

Deze workshop kan met ieder paard gedaan worden; jong, oud, zelfs voor (licht) geblesseerde paarden is het een welkome afwisseling in hun revalidatietraject en ook voor gepensioneerde paarden een leuke activiteit. 
Wil je dit ook eens organiseren op jouw vereniging of manege? Neem contact op via info@russelsridingschool.be

Privacyverklaring | Copyright by Russel's Riding School | Created by