Positieve veranderingen tijdens clinic houding, zit en inwerking

jul 14 2019

Wauw! Wat een middag gisteren! De clinic houding, zit en inwerking met sportinstructeur Bouke van Spreeuwel stond op het programma. Bouke en ik hadden in de afgelopen weken een concept uitgedacht en dat pakte heel positief uit. Vijf deelnemers kregen een drie uur durig programma voorgeschoteld waarvan een deel van de opbrengst voor de Warmste Week bestemd is. Voorafgaand aan de clinic kregen de deelnemers een vragenlijst waarin ze zichzelf konden analyseren en hun problemen konden aangeven. De clinic begon met een analyse van de ruiter te paard. Aan de hand van een formulier checkten Bouke en ik een aantal punten op gebied van zit maar ook inwerking. Want je kunt prachtig te paard zitten, zonder de juiste inwerking lukt het nog steeds niet om een fijn lopend paard onder je te krijgen.

Vervolgens volgde er een workout zonder paard, gegeven door Bouke. De eerste oefeningen bestonden uit een aantal lichaamsdelen bewust te bewegen en los(ser) te maken, bijvoorbeeld het bekken. Door te leren je bekken te kantelen, kun je ook bewuster een betere houding op het paard aannemen. Het teveel naar voren of naar achteren kantelen van het bekken veroorzaakt onder andere een te holle of te bolle rug, iets dat bij veel ruiters voorkomt. Ook het onderdeel balans en evenwicht kwam aan de orde, net als oefeningen ter bevordering van de lenigheid. 
Hier en daar werden er al oeeee's en aaaah's gehoord tijdens de oefeningen van Bouke maar het was vooral het stukje bewustwording. Door het hele scala van oefeningen merkten enkele deelnemers al verschl in hun lichaam: de één stond rechter, de ander maakte meer lengte in het lichaam en weer een ander kwam erachter waarom ze een bepaalde houding in het zadel heeft.

Het volgende onderdeel was weer te paard. Met het gevoel en oefeningen van de workout nog vers in het geheugen, gingen we aan de slag om verbeteringen te paard door te voeren. Uit de analyse kwam bij twee ruiters naar voren dat hun beugellengte te kort of te lang was en nadat dit aangepast was, gaf dit een enorm groot en positief verschil.
Het was enorm leuk om te zien dat er positieve veranderingen waren bij alle combinaties, elk op een ander, maar voor hen heel belangrijk vlak. Ook de paarden zag je veranderen, van relaxter tot minder kantelen of meer losgelatenheid.

De ruiters werden erop gewezen dat wanneer je iets in jouw houding probeert te veranderen, dit niet altijd meteen een beter gevoel oplevert. Jouw hersenen hebben jouw houding die je al weken, maanden, jaren hebt, opgeslagen als 'correct' en elke verandering zal in eerste instantie als afwijkend genoteerd worden. Het duurt dus een lange tijd voordat de nieuwe houding automatisch wordt aangenomen, het is geen aan-uit knopje! De deelnemers kregen dan ook het advies zichzelf vaak te (laten) filmen en ook zeker voor goede begeleiding te zorgen. 

Het laatste onderdeel was een nabespreking met Bouke en mijzelf. De ruiters waren enthousiast, net als Bouke en ik. Onder het genot van een hapje en een drankje hebben Bouke en ik de dag nog eens doorgenomen en willen zeker nog eens deze clinic organisren dus als je interesse hebt, laat het zeker weten!

Privacyverklaring | Copyright by Russel's Riding School | Created by