Klantendag 2018: trainen kan niet zonder aandacht voor voeding

nov 29 2018

Vorige week zaterdag was Cavalor specialist Sarah van Rymenant een van de sprekers op de klantendag van Russel's Riding School. Nadat we eerst hadden stilgestaan bij de training en voeding van de ruiter, was het woord aan Sarah over de voeding van het paard. Deelnemers aan de klantendag mochten vragen insturen voor Sarah en deze werden allemaal beantwoord.

Sarah begon met een kleine uitleg over hoe een paard van slokdarm tot rectum (einddarm) in elkaar steekt en wat er met het voedsel dat ingenomen wordt, gebeurt.

Als we het hebben over het voermanagement is het allerbelangrijkste dat het paard ten allen tijde over vers water beschikt.
Belangrijk is om het paard eerst ruwvoer te geven en daarna krachtvoer. Ruwvoer zorgt voor veel speekselproductie en brengt de spijsvertering op gang, waardoor het krachtvoer beter wordt verteerd. Doordat het paard minder hongerig is na het ruwvoer zal hij ook beter kauwen op het krachtvoer.
Het is gebleken dat het gros van de paarden hevig(er) kan worden van eiwitten. Het kan voor jouw paard dus van belang zijn dat je een voer kiest met een laag eiwitgehalte, bijvoorbeeld Cavalor Pianissimo.

Een andere tip: kijk ook altijd naar het voeretiket, tel suikers en zetmeel samen want op veel etiketten wordt dit apart vermeld. 
Ook heel balngrijk: een schep is niet per definitie een kilo! Zet de potie die je aan je paard geeft eens op een weegschaal om te zien hoeveel je nu echt geeft. Een mueslie bijvoorbeeld is vaak lichter dan korrel.

De deelnemers waren erg enthousiast over de klantendag: het was voor velen een eye opener, vaak op diverse vlakken. Je kunt jezelf niet trainen zonder enige kennis over voeding en ook de training van jouw paard is onherroepelijk verbonden met de voeding die je geeft aan jouw viervoeter. 

Meer informatie over Cavalor vind je hier 

Privacyverklaring | Copyright by Russel's Riding School | Created by