Goed voornemen? Start de paarden-agenda!

jan 07 2016

Iedereen krijgt wel eens een agenda die in de kast belandt omdat je al een agenda had gekocht of het geen fijne agenda is. Geef die agenda een nieuw doel en maak er een 'paarden-agenda' van voor een beter management van jezelf en je paard(en).

?Ik heb al jaren een paardenagenda. Het helpt je structuur in je rijden te krijgen en de verzorging van het paard te optimaliseren. Wat staat er onder andere in? Denk aan:
-) wanneer ontwormd en de aankomende ontworming alvast noteren
-) wanneer is de smid geweest en twee weken voordat hij weer moet komen schrijf je alvast een herinnering in je agenda
-) wanneer is er een dierenarts (welke) geweest en wat is er gedaan

Soms is het fijn als je terug kan kijken omdat er een bepaalde verandering (positief of negatief) is en je wilt dat kunnen relateren aan iets.

Dus schrijf ook op:
-) voeraanpassing
-) aanpassing harnachement: ander zadel, ander bit etc.

Rijtechnisch is het handig en leuk als je bijvoorbeeld over een maand kan terugkijken hoe vaak je hebt gereden of andere dingen (longeren, bosrit, grondwerk) hebt gedaan met je paard. Zet per dag kort in de agenda wat je hebt gedaan. Het hoeft geen essay te worden maar bijvoorbeeld wanneer je een nieuwe oefening hebt gedaan of als je paard een keer heel stijf of niet fit is of wanneer je juist licht of juist zwaar werk met je paard hebt gedaan. Schrijf ook op als je paard een keer hoest of onregelmatig is. In het laatste geval vermeld je ook welk been want het lijkt soms overbodig maar als je enkele weken/maanden later weer een keer iets voelt of merkt, weet je vaak echt niet meer aan welk been je paard vorige keer iets had.

Soms zijn er ook 'vage klachten' waar je uiteindelijk toch een dierenarts voor laat komen. Dan is het fijn als je gedurende een langere tijd kunt terugkijken hoe de trainingen zijn gegaan en of er een bepaald patroon in te ontdekken is. 

Al het bovenstaande hoort bij het management van je paard en helpt je naar een meer optimale prestatie, of dat nu in de wedstrijdring is of tijdens een bosrit!

 

Privacyverklaring | Copyright by Russel's Riding School | Created by