Denk jij wel eens na over je los-stap-plan?

jun 12 2019

Losstappen... is dat gewoon stappen tot dat je kunt gaan draven of heb jij een los-stap-plan? Natuurlijk begint je rijden met een paar minuten stappen met een (half) lange teugel maar dan? Pak je de teugels op en draaf je aan? Of rijd je nog wat oefeningen? En zo ja, waarom dan? Omdat het 'zo hoort' of zit er een plan van aanpak achter?

Voor mij is een aantal zaken in het losstappen belangrijk: je test gaspendaal en rem, je stuur en de houdingcontrole. 

Gas en rem kun je testen door korte stukken je paard iets boven zijn eigen tempo te laten stappen en ook iets onder het tempo waarbij je niet alleen de nadruk legt op langzamer maar ook op sluiten. Je maakt het achterbeen al wat vlugger door vooruit te stappen en die energie plaats je terug naar het achterbeen.

Door gericht wendingen te stappen, test je je stuur. Het zal heus niet zo zijn dat jij naar links wil en je paard naar rechts gaat maar loopt jouw paard écht waar dat jij wil en wacht hij ook op jou? Steek maar eens over van B naar E zonder te weten of je links of rechts gaat aan het einde. Kiest jouw paard al een kant, dan stuur je de andere kant op. Als jouw paard geen kant kiest, kies jij en dan weet je dat jouw paard 'wacht' op het stuur-signaal.

Qua houdingcontrole kun je twee dingen doen: afwisselen tussen buigen en recht door bijvoorbeeld een slangevolte te stappen en voor elke keer oversteken maak je een volte 10 meter. Op deze manier komt je buiging zowel naar links als naar rechts aan de orde én maak je jouw paard op het stukje oversteken weer mooi recht.
Tot slot kun je nog afwisselen tussen een hogere en een lagere hoofd-halshouding. Laat je paard maar in stap al wat flexibel worden in de bovenlijn door de hals wat ronder te maken met een lage brede hand en daarna weer in de oprichting te laten komen. Let wel op dat houdingcontrole in beginsel geen tempoveranderingen tot gevolg mogen hebben! 

Sommige ruiters doen ook zijgangen in het losstappen. Dat kan, let er echter wel op dat het paard voldoende voorwaartse drang behoudt. Stap is vaak een moeilijke gang op de voorwaartse drang te behouden en als het paard meer zijwaarts loopt dan voorwaarts ga je aan het doel van een zijgang voorbij. Daarom ben ik zelf niet echt fan van zijgangen in stap maar als je ze doet, let dan op de voorwaartse drang bij jouw paard.

Moet je deze oefeningen dan allemaal doen voordat je kunt gaan draven? Nee hoor! Je kunt bijvoorbeeld de nadruk leggen op gas en rem en indien dat in orde is aandraven. 
Betekent dit dat je na je losstappen direct in draf aan de gang gaat? Nee, gun je paard twee, drie rondjes de tijd om in het ritme (arbeidsdraf) te komen en ga dan lekker aan de slag! 

Privacyverklaring | Copyright by Russel's Riding School | Created by