Cursussen ruiterbewustwording gestart met stretch-oefeningen

apr 16 2021

Hoewel het natuurlijk stil is met wedstrijdnieuwtjes, heb ik niet stil gezeten en samen met fitnesstrainer en sportschoolhouder Bouke van Spreeuwel heb ik een trainingsprogramma 'ruiterbewustwording' opgezet. Na ons informatief webinar (dat op aanvraag nog steeds terug te kijken is voor hen die het gemist hebben) hierover, meldden zich direct acht amazones zich aan om een 8- of 12-weken programma te volgen bij Bouke. 

Afgelopen zaterdag was de eerste training in kleine groepjes op de FeelgoodClub in Arendonk. Het hoofdonderwerp van deze les was stretching. Ook voor ruiters is stretching heel belangrijk want spieren hebben de neiging korter te worden. Met name de spieren aan de binnenkant van het bovenbeen is vaak verkort bij ruiters. Via een app gaan de deelnemers nu twee weken de stretch-oefeningen thuis oefenen waarin ze online begeleid worden en daarna is de tweede bijeenkomst waarin nieuwe sportspecifieke (op paardrijden gerichte) oefeningen aan bod komen. 

Deze week heb ik van de deelnemers korte video's gemaakt zodat we een beginpunt hebben en de deelnemers is gevraagd om, samen met mij, doelen te stellen. De reeds gemaakte video's hebben Bouke en ik samen bekeken en besproken net als de doelen. Naarmate de cursus vordert, worden de oefeningen individueler. De ene ruiter heeft meer bijvoorbeeld balansoefeningen nodig, de andere ruiter juist meer coördinatie-oefeningen. 

Elien Eykens (foto) is één van de deelnemers en ik vroeg haar om een reactie na de eerste les:
'De eerste sessie van de cursus ruiterbewustwording was al meteen een eye-opener. We kregen onmiddellijk de vraag gesteld waar we nu stonden met rijden en waaraan we willen werken. Het eerste wat in me opkwam was 'betere houding' maar ja, dat is zo breed. Ik weet dat ik vrij snel last krijg in mijn onderrug dus dat was iets waar ik aan wil werken. We gingen onmiddellijk aan de slag met hele leuke stretchoefeningen en deze waren zoveel uitgebreider dan het stretchen dat ik gewoon ben! Ook de eerste keer terug op paard was ik meer gefocust op hoe ik op mijn paard zit, zo ben ik nog op enkele werkpunten gekomen waar we in de toekomst aan kunnen werken. Ik kijk er in ieder geval naar uit!' 

Voor wie de webinar wil terugkijken, stuur een berichtje met jouw emailadres en voor wie nu niet kon of wilde starten, binnenkort kan er nog een groep opstarten dus laat weten of je interesse hebt! 

Privacyverklaring | Copyright by Russel's Riding School | Created by