Cruisecontrol zoeken tijdens eerste les workshop tempocontrole

mei 13 2018

Dit weekend vond de eerste van drie lessen van de workshop tempocontrole plaats. Ik vroeg de deelnemers om deze les de 'resetknop' in te drukken en alleen te concentreren op de tempocontrole en niet of wat minder op de houding van het paard. Ik vond het al heel knap dat alle deelnemers dat konden want dat is echt niet zo simpel als het lijkt. We willen graag liever méér doen en niet minder.

Voor de workshop heb ik voor elke les ook een theoretische les geschreven en een klein stukje uit de theorie uit de eerste les publiceer ik hier:

Tempocontrole is: 
- dat het paard harder gaat als je been geeft met twee benen tegelijk  
- dat het paard langzamer gaat als je aan de teugels komt om te remmen 
- dat het paard niets verandert wanneer de ruiter geen gas geeft en niet remt (m.a.w. de cruisecontrol). 
 
Wat moet je weten over tempocontrole: 
Tempocontrole is de sleutel in je rijden. 
Zonder tempocontrole geen goede richting- en houdingcontrole. De volgorde in je rijden is dan ook: tempo-, richting-, houdingcontrole. 
Zonder tempocontrole rijd je niet fijn, of je nu springt, dressuurt, in het bos rijdt, het is veel fijner als in alles dat je doet met jouw paard kort gezegd jouw paard niet te hard of te zacht gaat. 


De paarden van alle deelnemers gingen zelfs zonder dat we echt op de houding van het paard letten, goed lopen. Zelfs het vierjarige paard dat voor het eerst op verplaatsing was! Het huiswerk dat de deelnemers meekregen, is zorgen dat de ruiter zich er steeds van bewust is welke gasgevende of remmende hulpen er gegeven worden en dat dan ook een passende reactie van het paard gevraagd wordt. Alle ruiters bereikten het punt dat wanneer er geen gas gegeven werd én niet werd geremd, het paard niets meer veranderde, de cruisecontrol was gevonden!
  

Privacyverklaring | Copyright by Russel's Riding School | Created by