Check je paard eens op het harde

apr 28 2020

Om te weten hoe het gaat met je paard is het nuttig om je paard regelmatig (1 x per maand) eens op het harde te laten lopen. Stap en draaf een keer op een recht stuk en laat het halstertouw of longeerlijn daarbij zachtjes doorhangen. Laat eventueel iemand kijken en / of filmen maar als je goed luistert, hoor je of je paard regelmatig loopt. Als dit niet het geval is, is het handig als iemand even meekijkt of een keer met jouw paard loopt zodat jij zelf kan kijken.

Longeer dan je paard enkele rondjes op het harde in draf, linksom en rechtsom. Dat doe je niet zoals op het zand met overgangen en tempowisselingen maar puur om te kijken naar zijn beweging en houding. Van veel kijken leer je! Als je dit nog nooit of niet vaak hebt gedaan, is het soms heel moeilijk om een paard te beoordelen. Een echt kreupel paard herkent iedereen wel maar als een paard licht onregelmatig of zelfs alleen 'wat ongemakkelijk' is, is het al lastiger om het te herkennen. Longeren op het harde doe je dan ook niet omdat er iets is maar juist om te voorkomen dat er iets (ergs) ontstaat! Daarvoor moet je je paard kennen en dit regelmatig doen omdat je dan kunt vergelijken. Een kleine verandering zie je alleen als je je eigen ogen traint. Soms is het niet eens in het beenwerk dat er een probleem(pje) is maar bijvoorbeeld in de hals of in het bekken van je paard. Laat bij twijfel iemand meekijken of filmen en vraag eventueel raad aan een deskundige, zoals een dierenarts of een fysiotherapeut.

Let op met een betonnen ondergrond als je gaat longeren want daarop schuiven paarden veel sneller dan op klinkers of asfalt.

 

Privacyverklaring | Copyright by Russel's Riding School | Created by