Voor rubriek ‘Altijd al willen weten’ kunnen bezoekers van de Anky site een vraag stellen aan Anky en haar team. Dat kan gaan over verzorging van een paard, over management rondom een wedstrijdpaard, over harnachement, over voedingsleer enz.
De redactie kiest iedere week de leukste of nuttigste vraag en plaatst het antwoord op de website. Het wordt een rubriek waarin we lezers nuttige uitleg of tips willen geven en niet willen uitleggen ‘hoe je een paard piaffe leert’. Stuur je vraag naar info@anky.nl.
Deze week een antwoord op de vraag van Jannie Koster die luidt: ‘Ik heb gelezen, dat je
je paard de eerste drie uur na het voeren van krachtvoer beter niet kunt rijden, omdat ze dan "een glucosedip" krijgen, waardoor de prestaties achteruit kunnen gaan. Met trainen kan ik daar rekening mee houden. Met wedstrijden kan dat lastig zijn. In het zomerseizoen wil het namelijk nog wel eens voorkomen dat je al om 9.00 uur als eerste de ring in mag. Ik rijd zo'n kleine drie kwartier los, dus dat betekent, dat ik dan rond 8.15 uur op mijn paard wil zitten. Uitgaande van die drie uur, zou dat betekenen dat ik al rond 5 uur 's ochtends moet voeren. Hoe kan ik dit nu het beste oplossen?’
We vroegen advies aan sportfysioloog
Eric van Breda: ‘De “glucosedip” heet officieel “hypoglycemie”. Deze wordt veroorzaakt doordat na een maaltijd het lichaam de nutrienten van het voedsel, waaronder suikers, gaat verwerken. Dit doet het lichaam door insuline te produceren waardoor de suikers de lever en de spieren in kunnen gaan. Ga je nu arbeid leveren dan zal alleen al door de arbeid de spieren extra suikers kunnen opnemen. Omdat dit bovenop de door de insuline gestimuleerde suikeropname plaatsvindt verdwijnt er zoveel suiker uit het bloed dat er een te lage bloedsuikerwaarde ontstaat (hypoglycemie). Dit gebeurt vooral bij krachtvoer en niet bij ruwvoer.
Omdat dit per paard erg kan verschillen is het verstandig gewoon uit te proberen wat bij jouw paard het beste past. Een optie is om voor de wedstrijd minder krachtvoer te geven (bewaar het tot na de wedstrijd) en alleen ruwvoer te geven voor de wedstrijd.’