Tips voor de jaarwisseling

dec 30 2015

De jaarwisseling is voor veel paarden een stressvol moment door het vuurwerk dat wordt afgestoken. Enkele tips om je paard fijner deze nacht door te laten komen.

Mijn paardentandarts Jaco Ansems was onlangs bij mij en liet weten dat hij zelden nog de paarden sedeert. Hij stopt namelijk MUIZEN (foto) in de oren van de paarden waardoor het geluid van zijn machines veel minder te horen is en de paarden echt heel rustig blijven. Deze muizen kunnen ook op 31 december van pas komen. Het zijn 'gewoon' muizen waar de kat mee speelt. Zorg er wel voor dat je redelijk grote en vooral zachte muizen gebruikt. Er bestaan ook oordoppen voor paarden, zachte bolletjes die je in de oren stopt maar de muis is een prima alternatief.

Andere tips:
-) laat de radio (iets luider dan anders) aan staan op stal;
-) geef je paard hooi. Kauwen zorgt voor de aanmaak van speeksel. Speeksel is niet alleen nodig als verdunningsmiddel, het zorgt ook dat de zuurgraad in de maag niet te hoog oploopt. Dat voorkomt problemen als maagzweren en koliek;
-) laat het licht aan op stal zodat eventuele lichtflitsen van vuurwerk zo min mogelijk zichtbaar zullen zijn voor het paard.

Communiceren is ook belangrijk: wanneer er veel vuurwerk wordt afgestoken in de buurt van de stal, kan het goed zijn om de omwonenden vriendelijk te verzoeken rekening te houden met de paarden.

Maak op 1 jnuari géén buitenrit met je paard. De kans dat er ergens nog vuurwerk wordt afgestoken is reëel aanwezig! 

Privacyverklaring | Copyright by Russel's Riding School | Created by