Supergeslaagd tanden/bitten seminar!

nov 27 2014

Gisteren vond het eerste seminar 'Rondje management van Ruiter & Paard' plaats op de Dena Stables in Turnhout. Een kleine 30 man was afgekomen op het onderwerp 'Het paarden(ge)bit'.. De lezing werd gegeven door dierenarts Wouter Demey die gespecialiseerd is in het paardengebit.

Wouter had een schedel van een paard bij zich als ook enkele tanden en kiezen van paarden. Wist je dat een tand van een paard 9 à 10 cm lang is?! En dat bijna zijn hele hoofd is gevuld met deze lange tanden en kiezen. Er is maar een heel kleine ruimte voor zijn hersenen. Er werd gesproken over haken en wolfstandjes en de bijbehorende (rijtechnische) problemen. Veel mensen laten hun paarden jaarlijks 'behandelen' maar weten we wel wat goed is en wat niet? Wouter stelt dat je het kunt vergelijken met de mensentandarts. Als die geen stoel heeft, geen licht heeft en aankomt met een schroevendraaier, ren je toch ook weg? Dat geldt voor een paardentandarts net zo. Die moet met goed materiaal aankomen, waaronder een lamp en een soort paal met een steun waarop het paard zijn hoofd kan leggen (de tandartsstoel). 

Het advies van Wouter voor jonge paarden en / of onervaren ruiters: begin met een enkelgebroken bustrens en een lage neusriem. Deze optoming veroorzaakt de minste blessures in de paardenmond. 

Een bezoekje van de paardentandarts kost best wel wat geld. Wil je besparen? Bespaar dan niet op een jong paard: laat die van zijn 2,5 tot zijn 4 à 5 jaar jaarlijks nakijken en begin hiermee vóór het zadelmak maken! Een paard van vijf jaar of ouder met een goed gebit, kun je rustig om het jaar laten nakijken. 

Het was een leuk, informatief en interactief seminar waarin vele vragen gesteld werden. Ik ben heel blij met de vele positieve reacties die ik heb gekregen. Het volgende seminar is op 11 februari en gaat over 'Ruiterfitness, coördinatie en balans' want.... alleen maar goed paardrijden is niet goed genoeg! 

Privacyverklaring | Copyright by Russel's Riding School | Created by