Springamazone Igna Dergent over dressuurmatig trainen voor het springen

mei 03 2015

Springamazone Igna Dergent geef ik zo nu en dan dressuurles met als doel meer controle te hebben in het springparcours. Aangezien ik zelf ook heel veel heb gesprongen en gecrosst kan ik makkelijk de link leggen naar het springen in mijn lessen. Onlangs ben ik weer een paar keer bij Igna op de Dena Stables in Turnhout geweest en ze heeft er een stukje over geschreven.
 

Igna: 'Toen ze mij eind maart vroegen om mee te rijden in een clinic voor jonge springpaarden ter voorbereiding op het zomerseizoen, dacht ik ‘leuk en leerrijk’ maar tegelijk ‘daar ben ik niet klaar voor en dat durf ik niet’!
Junior, mijn zesjarige Cicero x Sheyenne De Baugy, is een fijn paardje, fijn te rijden, maar hij is nog jong en mist ervaring door een koliek operatie afgelopen zomer. Daarbij kan hij soms heel enthousiast worden in het parcours, waardoor ik niet altijd controle kan houden over zijn tempo en zijn houding… Ik wou wel graag meerijden in de clinic, want dit leek me heel leerrijk voor Junior, maar ik wou niet afgaan als een gieter… Alle hens aan dek dus maar en Liesbeth bellen voor dressuurles!
De eerste les was zwaar, vermoeiend en moeilijk. We hebben vooral gewerkt op zijn tempo, op het recht maken en aan twee teugels lopen. Na de les heb ik meteen alles genoteerd en een hele week hard getraind.
De tweede les was al wat minder zwaar en minder vermoeiend, hij had heel veel bijgeleerd op een week tijd. Hij liep veel rechter en aan twee teugels, waardoor we nu weer konden doorwerken aan wendingen en figuren rijden. Na de les ook weer meteen alles noteren en trainen maar.
De derde les hebben we doorgetraind op enkele kleine tempowisselingen en (contra)-galop. Junior loopt al veel beter, maar hij moet nog veel sterker worden in zijn lichaam en meer spieren krijgen. Hij was op drie weken tijd ontzettend veel vooruit gegaan.
De dag van de clinic was voor mij gevuld met stress, stress en stress… Wat als het niet zou lukken? Liesbeth had me veel vertrouwen gegeven, veel bijgeleerd en mij samen met Junior toch verder gebracht. Ik moest het positief zien zei Liesbeth en moest niet teveel piekeren, niet emotioneel reageren als er iets gebeurt, maar blijven paardrijden en rijkundig reageren… Gemakkelijker gezegd dan gedaan, want ik ben een echte stresskip!
De clinic verliep heel goed, heel ontspannen en rustig en Junior heeft zich uitstekend gedragen. Ik voelde een ander paard onder mij tijdens het springen. Hij was sterker, liep meer op eigen benen, meer voorwaarts zonder weg te lopen en hij liep ook mooi recht. Hij sprong goed tijdens de clinic, iets waar ik nooit aan getwijfeld heb, maar ik moest het dressuurmatig meer voor mekaar krijgen.
Junior heeft ondertussen veel bijgeleerd. Ik was heel verbaasd en totaal onder de indruk dat ik onder begeleiding van Liesbeth op enkele weken tijd zoveel verder stond met Junior! Zo zie je maar dat springen eigenlijk dressuur rijden is waarbij je hier en daar over een sprongetje springt.
Heel erg veel dank aan Liesbeth voor de praktische, theoretische en mentale tips en lessen!'

Privacyverklaring | Copyright by Russel's Riding School | Created by