Paard poetsen is meer dan alleen maar poetsen!

jun 13 2015

Je paard poetsen hoort bij het dagelijks ritueel voordat je gaat rijden. Maar poetsen is meer dan je paard weer 'proper' maken. 

Poetsen met een rosborstel stimuleert de bloedsomloop wat helpt tegen stijve spieren en dus ook je losrijden ten goede komt. Vlieg niet met de borstel over je paard... KIJK naar je paard: hoe ziet hij eruit, waar kom je strakke spierbundels tegen? Spieren horen zacht te zijn, als je met je vingers de huid van je paard zachtjes indrukt hoort het zacht en soepel te voelen. Dat is niet altijd het geval, bijvoorbeeld als het paard spierpijn heeft als zich vast houdt omdat het ergens last van heeft. Je hoeft geen volleerd fysiotherapeut te zijn om dit op te merken. Door goed op te letten bij het poetsen, krijg je al veel informatie hoe het met je paard is gesteld. Bepaalde strakke plekken op zijn lijf (veel voorkomend; nek, hals, rug, lendenen en broekspieren) zijn te relateren aan rijtechnische problemen/moeilijkheden. Zijn de spieren aan de linker- en rechterkant van je paard hetzelfde ontwikkeld?

Betast je paard eens van zijn oren naar zijn staart. Probeer de lijnen van de spieren te ontdekken. Gebruik je handen en vingers om die spierbundels te masseren. Nogmaals, je bent hiermee niet ineens een paardenfysiotherapeut en medische problemen worden er niet ineens mee opgelost maar je kunt spieren echt wel zachter en soepeler maken. Kijk ook naar de reactie van je paard, kijk naar zijn oren, zijn gemoedstoestand. 

Een paard met strakke spieren kan niet ontspannen (en dus met rijden ook de spieren niet op de juiste manier aanspannen) en daar kun je letterlijk een handje bij helpen. Ga niet aan benen trekken, daarvoor moet je wel echt opgeleid zijn. Dit artikel is slechts bedoeld om ons wat allerter te maken en bewuster te maken van het wel en wee van je paard waar je zelf in bepaalde mate invloed op kan uitoefenen en je zult zien, het is leuk voor paard en 'poetser'. Heb je hele vieze vingers na afloop, dan nog even verder poetsen met de borstels cheeky

Auteur: Liesbeth Russel

Privacyverklaring | Copyright by Russel's Riding School | Created by