Het outdoorseizoen begint: enkele wedstrijdtips

mrt 15 2018

Het outdoorseizoen begint binnenkort. Voor sommigen het moment waarop na een winterstop de wedstrijden weer worden hervat, voor anderen een wissel van indoor- naar outdoorseizoen. Hieronder enkele wedstrijdtips.

Maak voor je losrijden een plan: de oefeningen van jouw proef kennen jij en je paard al dus je hoeft echt niet alle oefeningen van de proef door te nemen in het losrijden. Belangrijk is dat je in het losrijden in elk geval checkt hoe het met de tempocontrole staat. Gaat je paard harder als je been geeft en komt het terug op jouw hand? Als de tempocontrole te wensen over laat kun je beter hier jouw tijd aan besteden dan aan de oefeningen van je proef. Let ook op dat je in je losrijden jouw paard laat buigen linksom en rechtsom maar ook heel goed recht maakt. Afhankelijk van het niveau check je ook of jouw paard opzij gaat voor je linker- en rechterbeen. Ga, als je bijvoorbeeld M of Z rijdt, niet AL je zijgangen doornemen. Misschien weet je van jezelf en van je paard dat de schouderbinnenwaarts links net wat beter gaat als je die twee, drie keer hebt doorgereden dan neem je dat in jouw losrijprogramma mee. 

Het is ook zinvol dat je vijf dingen opschrijft die je zeker in het losrijden wilt meenemen. Lees je briefje door voordat je opstapt zodat het goed in je hoofd zit als je gaat rijden.

Als je aan de beurt bent en je rijdt in of om de ring, wacht dan niet passief af tot dat je aan de beurt bent maar rij kleine tempowisselingen of enkele overgangen om jouw paard nog even scherp aan de hulpen te krijgen. 

Uit het seminar mental coaching onthouden we vooral: blijf bij jouw taak in de wedstrijdring en die taak luidt 'goed paardrijden'. Dus maak je niet druk om wie de jury is, of Pietje of Marie beter of slechter hebben gereden dan jij enz. Je gaat zo goed mogelijk paardrijden gedurende die zes minuten in de ring.

Visualiseer jouw proef: voordat je opstapt neem even een paar minuten de tijd om de proef in jouw hoofd te rijden. Zie het voor je hoe je voor een tien binnenkomt. In gedachten geef je de hulpen en zie je jezelf en je paard door de proef gaan. 

Tenslotte, maak een tijdschema waarin je terug telt vanaf de tijd waarop je de ring in mag tot het moment waarop je jouw paard gaat klaarmaken voor de wedstrijd. Neem op dat schema nog een kwartiertje speling voor onvoorziene omstandigheden dan hoef je niet te stressen als er even iets mis dreigt te lopen.

Veel succes!

Privacyverklaring | Copyright by Russel's Riding School | Created by