(Dressuur)training met balken (1)

feb 03 2016

Voor alle paarden is afwisseling in het werk aan te bevelen. Dat kan met een buitenritje, longeren, grondwerk maar dat kan ook met balken. Uiteindelijk is springen niets anders dan dressuren met af en toe een hindernis, zo vertelde mijn eerste springtrainer Marco Lambooij jaren terug al. Voor spring- én dressuurpaarden is er genoeg 'spielerei' met balken mogelijk. Omdat ik mijn paard Gwendolien nog niet zo lang heb maar nu wel de eerste beginselen van tempo-, richting- en houdingcontrole gevonden heb, was het voor mij een logische stap nu verder te gaan scholen met behulp van balken op de grond. Ik dacht dat het dan ook meteen een goed idee is dat stapsgewijs ook hier eens op deze website uit te leggen want uiteindelijk kan iedereen, ook zij zonder 'spring-moed' of 'oog voor de hindernis', deze oefeningen doen en voor springruiters is het ook altijd een goede oefening om ritme te rijden op een balkje zonder dat er iets 'fout' kan gaan.

Begin met één balk, zeker als je ofwel je paard nog niet zo goed kent, ofwel het paard geen balken gewoon is. Leg de balk op de B-E lijn op de binnenhoefslag zodat je dus nog wel op de hoefslag kan rijden (foto).

Stap er eerst een keer overheen aan een ontspannen (!) teugeltje en daarna draaf je er eens overheen via de rechte lijn binnenhoefslag. Als dat lukt ga je werken op de E-B-E volte. Je blijft op deze volte maar je gaat de grootte van de volte afwisselen, zie plaatje:
1: grote volte om de balk heen, doe op deze volte bijvoorbeeld van B tot E middendraf en van E tot B weer klein maken in draf
2: volte over de balk in arbeidsdraf. Je probeert een en hetzelfde ritme te houden en kijk niet naar de balk, dat doet je paard wel...
3: volte vóór de balk, dus een kleinere volte waarbij je meer buiging wilt in je paard.
Na de kleine volte (volte 3) ga je weer iets groter maken over de balk (volte 2) en dan weer E-B-E volte (volte 1) met tempowisselingen. 

Zo doe je dan links en rechtsom een aantal keer totdat het mooi vloeiend loopt en dan doe je hetzelfde in galop. Reken maar dat dit inspanning kost van ruiter én paard want de ruiter moet steeds met een plan rijden en het paard moet steeds goed opletten wat nu weer de bedoeling is!

Je kunt deze oefening nog veel verder uitwerken naarmate niveau van africhting. Bijvoorbeeld je paard valt stil als je galop-stap wilt doen. Rij die overgang dan eens vanuit volte drie waarin je verzamelt naar een kleine galop, vandaaruit naar volte twee maar je gaat niet in galop over de balk. Je rijdt de overgang galop-stap een paar meter vóór de balk zodat je de voorwaartse drang die de balk opwekt mee kunt nemen in je overgang naar stap! 

Succes! 

Privacyverklaring | Copyright by Russel's Riding School | Created by