Bewuster rijden in de workshop tempocontrole

mei 27 2018

De driedelige workshop tempocontrole was een succes! Toen ik de clinic opzette, had ik niet gedacht dat ik er zóóó enthousiast over zou zijn én had ik niet gedacht dat paarden en ruiters op drie lessen zoveel zouden leren/verbeteren. 

Waar ik er in mijn opzet vanuit ging dat voor mij 'nieuwe ruiters' vooral mee zouden doen, bleken het dus mijn eigen lesklanten te zijn die dus echt full focus op de tempocontrole wilden gaan. Dat leek mij geen gemakkelijke opgave want ik ging mijn lesklanten vragen om écht even alleen op de tempocontrole te letten, en niet te veel op de houding van het paard en ook oefeningen als appuyeren even aan de kant te zetten.

Na de eerste les was het huiswerk om een week lang heel consequent te letten op de hulpen voor vooruit en terug en de reactie van het paard. Ik vroeg de deelnemers heel bewust te zijn van de beenhulpen en op te letten dat aandrijven altijd gevolgd moet worden door een paard dat voorwaarts gaat. Als je aan de teugels komt om te remmen, moet het paard terugkomen. Kom je aan de teugels om te sturen dan mag het paard niet langzamer. Dus het is ook heel belangrijk dat je weet waarom je een hulp geeft en wat je ermee wil.

Ruiters en paarden verbaasden me in les twee! Zonder uitzondering liepen álle paarden beter en waren álle ruiters heel goed aan het opletten wat ze vroegen aan hun paard en wat het antwoord van hun paard was. Gaaf! We gingen aan de slag met tempocontrole in het wijken en we deden veel overgangen galop - draf - galop. 

In de laatste les zaterdag hebben we vooral veel galop gedaan en kleine tempowisselingen uitgewerkt naar een gecontroleerde middengalop en een verzamelde galop. De ruiters gaven aan dat het best heel moeilijk is om je echt te concentreren op de tempocontrole. Problemen in de houding van het paard worden in 99% van de gevallen opgelost via de tempocontrole.

De deelnemers stelden zelfs voor om over een maan nog een 'terugkomdag'  te organiseren.

Enkele reacties van deelnemers:
Hanne, springamazone die met twee paarden deel nam aan de clinic (foto 1): 'de workshop tempocontrole was voor mij echt geslaagd. Goed opgebouwd, leerrijk en gewoon echt leuk! Zowel ik als mijn beide paarden hebben veel bijgeleerd.' 

Jill, M dressuur (foto 2): 'de workshop tempocontrole was heel interessant! Je krijgt meer controle over je paard en het is de basis van het paardrijden. Gewoon even stilstaan en nadenken hoeveel been je soms geeft terwijl er geen reactie is. En hier hebben we echt consequent op doorgewerkt. Een echt aanrader voor iedereen! Liesbeth heeft altijd wel nieuwe trucjes om het paardrijden eenvoudiger te maken! Dankzij haar zit ik na 3 jaar terug op mijn paardje.' 

Sanne, Z dressuur (foto 3): 'Het was een heel leerrijke clinic, ondanks enkele moeilijkheden (mijn paard zag soms spoken) heb je me er elke keer doorheen kunnen loodsen en positief laten eindigen met heel wat extra tips om verder te werken aan de tempocontrole en zo veel meer (en ook aan mezelf).' 

Privacyverklaring | Copyright by Russel's Riding School | Created by