Met yoga beter in balans in het zadel

Op 13 november en 11 december 2016 vonden twee seminars plaats met als titel 'met yoga beter in balans in het zadel', gegeven door Liesbeth Russel en yoga lerares Cyrilla Ducarmon. Hieronder is de tekst van Liesbeths presentatie terug te lezen en zijn de video's met yoga oefeningen te paard (nog eens) te bekijken.

           

Liesbeth in de klassieke yoga houdingen Krijger II (links) en Downward Dog (rechts)

Welkom bij het seminar Met yoga beter in balans in het zadel

Allereerst een korte uitleg hoe ik tot dit onderwerp ben gekomen. Ik volg een klein jaar yoga les bij Cyrilla en elke les dacht ik wel een paar keer ´deze oefening is ook zo goed voor ruiters´. Ik ben met Cyrilla om tafel gaan zitten en binnen no time snapte zij helemaal de veel voorkomende problemen die ik in mijn lessen tegen kom. 

Degenen die mij een beetje kennen, weten dat ik altijd verder kijk dat ´alleen maar paardrijden´ en niet voor niets is de werktitel van de seminars die ik organiseer´ omdat alleen maar goed paardrijden niet goed genoeg is´. Het is natuurlijk niet zo dat iedereen die hier zit na vandaag ineens Grand Prix ruiter is. Maar het helpt weer een klein beetje om het totaalplaatje te vervolmaken. 

Paardrijden is een complexe bezigheid. 
In mijn lessen besteden we hoofdzakelijk aandacht aan drie dingen. Allereerst de rijvaardigheid. Je hebt kennis nodig om bepaalde oefeningen met je paard uit te voeren. Maar die kennis kan alleen maar in de praktijk succesvol toegepast worden als jouw paard jou als leider ziet (en niet met een lange ij want dan gaat er iets mis)..

De theorie van de rijvaardigheid wordt beter uitgevoerd naarmate de ruiter een betere houding op zijn paard heeft. En op die houding, daar gaan we vandaag dieper op in.

De houding wordt beïnvloed door een aantal zaken waarvan de belangrijkste voor vandaag zijn: 
De ademhaling
De gewrichten 
De balans
De core stability, de rompstabiliteit

Deze vier zal ik kort nader toelichten en ze komen ook straks in de yoga les weer terug.

Ademhaling
Jouw ademhaling is er altijd, je kunt er altijd op terugvallen.
Die ademhaling kun je sturen, dat zien we straks ook weer terug.
Wat kan er nu fout gaan? Je kent ze wel, ruiters die zo rood als een tomaat de proef uitkomen. Niet omdat ze geen conditie hebben, want een proef duurt maar zes minuten en een les vaak een uur maar wel omdat ze vergeten adem te halen of onjuist adem halen.

De gewrichten
Met stijve gewrichten rijd je niet fijn paard, je kunt de beweging van het paard niet goed volgen. Gevolgen zijn bijvoorbeeld dat de ruiter stuitert in het zadel of zijn balans kwijt is.
Het gaat dan voornamelijk om de gearceerde gewrichten, heup, bekken, knie en enkel.
Met zachte gewrichten kun je je hulpen veel beter en genuanceerder door laten komen. Straks gaan we ook oefeningen doen om je gewrichten zachter en losser te maken.

Balans
Kort gezegd, is de ruiter uit balans, dan is het paard ook uit balans.
De ruiter moet de beweging van het paard kunnen volgen, en die beweging gaat met name omhoog en omlaag, als een golf van de zee, die is ook vloeiend. De ruiter moet het paard kunnen volgen op een rechte lijn, in wendingen, in zijgangen, in versnellingen en in verzamelingen. Als je les van mij hebt dan heb je mij vast wel eens horen zeggen, als je van plan bent om je paard af te remmen, moet je daar ook in jouw lichaam rekening mee houden. Als het paard afremt en jij zelf zit nog in het zelfde tempo dan ben je dus direct al uit balans.

Core stability, ofwel rompstabiliteit
Deze wordt gevormd door 
rug en buikspieren
middenrif 
en bekkenbodemspieren

Te paard te het belangrijk dat je ´je midden´ weet te vinden. Waarom is dat belangrijk. Eigenlijk heel simpel, als je niet weet wat recht is, weet je ook niet wat krom is…. Met andere woorden , als je niet weet wanneer je in je midden zit, weet je ook niet wanneer je uit balans bent. Ook hier krijgen we in de yoga les oefeningen voor.

Angst
Dat puntje wil ik ook nog even aanhalen want daar heb ik in mijn lessen toch ook best vaak mee te maken en niet in de zin dat iemand niet op durft te stappen maar een paard is nu eenmaal een levend wezen dat soms en helaas soms ook wat vaker dingen doet die wij niet altijd in de planning hebben staan en dat kan angst veroorzaken. Angst leidt meteen tot een mindere goede ademhaling, verstijfde gewrichten, een mindere balans en een mindere core stability. In geval van angst zijn we ook een minder goede leider van ons paard en kunnen we onze vaardigheden minder goed uitvoeren. Echter, hoe beter de rijtechniek, het leiderschap en de houding, hoe beter je ongewenste of onverwachte reacties van je paard kunt ondervangen en daardoor neemt de angst weer af. 

Veiligheid
Ik laat zo enkele oefeningen zien die je ook te paard kunt doen maar wees daarbij voorzichtig. Laat iemand de eerste keer even je paard vasthouden en zwaai nooit ineens onbehouden met je armen boven het hoofd van het paard. 

Bekken kantelen
Deze oefening komt best vaak in mijn lessen terug. Teveel naar voren of naar achteren kanteren betekent minder core stability en een mindere balans. Deze oefening zorgt ervoor dat je je midden leert vinden zodat je je er ook bewust van wordt wanneer je niet in je midden zit. En daar draait het vandaag vooral om, het je bewust worden van je lichaam. Ik kan wel 100x roepen dat je recht moet gaan zitten maar wat is recht? Ik weet 1 ding zeker, niemand zit expres scheef ;-)

Hoofd kantelen
Je kent ze wel, ruiters die al die zandkorrels op de grond heeeeeeel mooi vinden. Die denken niet voordat ze opstappen, vandaag laat ik mijn hoofd tijdens het rijden naar voren hangen… die ruiter is zich er niet van bewust! Maar wat is hoofd rechtop? Daarvoor rol je je hoofd eerst langzaam helemaal naar voren en dan langzaam naar achteren. Herhaal dat een paar keer en kom terug in het midden.
Deze oefening gaat perfect tijdens het losstappen van je paard. En vervolgens als je gaat rijden, pak je 1 punt in de piste waar je steeds de positie van je hoofd even checkt als je daar rijdt. 

Nu volgen er enkele video’s met oefeningen die je te paard kunt doen en ook in de les straks terug zullen komen. Deze oefeningen kun je bijvoorbeeld tijdens het losstappen al eens doen. We zijn vaak wat gehaast en willen nog snel even rijden en dat snel even rijden moet dan ook liefst heel goed gaan. Paarden zijn heel sensibel en voelen direct aan in welke gemoedstoestand jij bent. Dus als je jouw paard even laat instappen en dat moet toch, let dan zelf op jouw ademhaling, jouw gewrichten, jouw balans en jouw core stability.

Bewustwording van je lichaam kan dus te paard maar is ook heel nuttig om eens zonder paard te doen want ook het paard is net als de mens van nature scheef en het is vaak wel fijn om eerst even alleen aan jezelf te moeten denken en soms is dat al moeilijk genoeg! ;-)





  


Meer van Met yoga beter in balans in het zadel

Privacyverklaring | Copyright by Russel's Riding School | Created by